duminică, 26 octombrie 2014

Istoria regalității –Regele Mihai I al României.

Regele Mihai I al României a împlinit 93 de ani. pe 25 octombrie 2014. Născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia și botezat în rit ortodox după numele voievodului Mihai Viteazul. Este fiul legitim al Regelui Carol al II-lea și al Reginei-mama Elena. Regele Mihai este un simbol al României care a arătat întotdeauna ce reprezintă onoarea, demnitatea şi dragostea de țară.

În onoarea Regelui, au loc mai multe manifestări culturale, printre care și lansarea unei emisiuni filatelice omagiale, compusă dintr-un timbru cu valoarea nominală de 4,70 lei, cu imaginea Majestății Sale Regele Mihai I în anul 2008, la biroul său din Palatul Elisabeta,și o coliță cu timbrul având valoarea nominală de 14,50 lei, ce prezintă pe Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana ai României, în același birou din Palatul Elisabeta, iar fundalul manșetei coliței ilustrează Castelul Peleș, alături de imaginile a trei mărci poștale dedicate Majestății Sale Regele în 1929-1930, 1940-1942 și 1947.Ca forme de machetare   au fost folosite coala de 28 timbre, minicoala de 8 timbre + 1 vinietă, colița dantelată și colița nedantelată.
Blocul de 8+1 vinietă - Stema României.

 Coliță dantelată


Coliță nedantelată.
(Cred că ar fi fost mai interesant dacă imaginea coliței nedantelate era diferită de cea dantelată) 


Cu aceste mărci și cărți poștale ilustrate emise de Allex Collection, aplicând ștampila prima zi a emisiunii, București 25.10.2014, Oficiul Postal 37, am realizat câteva ilustrate maxime,





Alte variante de ilustrate maxime le puteți vedea aici

ÎN ATENȚIE!
Pe 25 octombrie a fiecărui an sărbătorim Ziua Armatei Române, dar anul acesta are o semnificație aparte: se împlinesc 70 de ani de când Armata Română a eliberat de sub ocupația hortystă ultimele teritorii românești – orașele Carei și Satu-Mare. Armata Română ar fi putut să câștige ofensiva de pe frontul Român de Vest cu multe zile mai înainte, dar militarii au dorit să marcheze Ziua Regelui, 25 octombrie din respect și gratitudine fata de Rege, conducătorul de atunci al Armatei Romane.

Nu înțeleg de ce Romfilatelia a tratat cu indiferență un așa eveniment. Din respect pentru armata, putea sa emită măcar un întreg poștal , dacă nu chiar o emisiune de timbre, ba chiar, plecând de la gestul Armatei de e finaliza eliberarea teritoriului românesc chiar de ziua Regelui, putea să facă o legătură între cele două evenimente. Este doar un punct de vedere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu