duminică, 21 septembrie 2014

BUCUREȘTI – 555 ani de existență.

Municipiul Bucuresti, Capitala Romaniei, este unul din cele mai importante si mai vechi orase din Europa, un important centru cultural si istoric dar și economic al Europei de Est.
Orasul se afla situat in S-SE Romaniei,in Campia Vlasiei,la 54-90 m alt.,pe raurile Dambovita si Colentina, la 64 km N de fluviul Dunarea,100 Km. S de M-tii Carpati si 250 km V de Marea Neagra. se intinde la ora actuala pe o suprafata de 238km.p, cu o populatie de 1,883,425(20 octombrie 2011) locuitori stabili
Este mentionat in istorie inca din 20 septembrie1459, intr-un document emis de cancelaria domnitorului Vlad Tepes,
Orasul care în anul 1857 era primul din lume unde a fost introdus iluminatul public cu petrol lampant, devine capitala Romaniei în 1862, dezvoltandu-se rapid în toate domeniile.
Bucurestiul a fost numit "Micul Paris" datorita atat arhitecturii sale cat si bogatei vieti culturale, sociale si economice.
Romfilatelia omagiază implinirea a 555 ani de la prima atestare documentară a Bucurestilor prin lansarea unei emisiuni de marci poștale formată din șase timbre și o coliță dtantelată. Cu timbrele acestei serii am facut urmatoarele ilustrate maxime :

Palatul Băncii Naționale a României, cu fațadă spre Lipscani, este o clădire vastă, de plan simetric ți plastică sobra, construita intre anii 1884 ți 1890, după planurile arhitecților francezi Albert Galleron si Cassien Bernard, În stil neoclasic francez, pe fostul han al lui Șerban Vodă. Fațada clădirii este evidențiată de patru coloane corintice, iar pavilioanele de colt sunt ornamentate cu câte patru coloane corintice in stil ionic, care au între ele o nișă în care se află statuile alegorice reprezentând "Agricultura" și "Justiția", executate de către sculptorul Ion Georgescu, precum si "Comerțul" și "Industria" realizate de Ștefan Ionescu-Valbudea. Cartea poștală ilustrată Allex Collection.
Ansamblul format din Catedrala Patriarhală, Reședința 

Patriarhală Și Palatul Patriarhiei, este așezat pe vatra mănăstirii "Sfinții împărați Constantin și Elena", ctitorie și danie domnească făcută Mitropoliei Țării Românești de Constantin Vodă Șerban (1654-1658). Palatul Patriarhiei este construit după planurile arhitectului Dimitrie Maimarolu, între 1906-1908 fiind prima lucrare de beton armat din țară.. Clădirea a fost sediul Camerei Deputaților până în anul 1997, an în care sediul camerei  a fost mutat alături de Senatul României în Palatul Parlamentului. Începând cu anul 1997 palatul se află în administrarea Patriarhiei Române. Cartea poștală ilustrată Allex Collection.Next Systems Com srl


Casa Toma Stelian a fost construită, în anul 1914, după proiectul arhitectului Ion D. Beridney, pentru eruditul profesor Toma Stelian care a donat-o statului român pentru a se face acolo muzeu. In prexent aici funcționează sediul PSD. Cartea poștală ilustrată Allex Collection.
Palatul Crețulescu (sau Kretzulescu) este amplasat lângă Parcul Cișmigiu, în partea dinspre strada Știrbei Vodă. A fost construit la începutul secolului al XX-lea după planurile arhitectului Petre Antonescu, in stil renascentist francez, iar în perioada interbelica aici a funcționat Muzeul de Artă Religioasă. Din 1972, aici este sediul UNESCO-CEPES, Centrului European de Învațământ Superior al UNESCO. Cartea poștală ilustrată Allex Collection.

Palatul Facultății de Medicină este o clădire construită în stil neoclasic francez, , găzduiește Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. Clădirea a fost construită în 1902 după un proiect realizat de arhitectul elvețian Louis Pierre Blanc și a fost dată în folosință universității în 12 octombrie 1903. Cartea poștală ilustrată Allex Collection.


Muzeul Național de Geologie este situat pe Șoseaua Kiseleff, în apropierea Pieței Victoriei și a Parcului Kiseleff. Clădirea a fost construită in anul 1906, după planurile arhitectului Victor G. Stephănescu. Inițial aici funcționa Institutul Geologic al României. Incepând din 1990 aici s-a deschis publicului Muzeul Național de Geologie. Cartea poștală ilustrată Allex Collection.

Fântâna Zodiac. Numele acesteia vine de la cele douăsprezece mozaicuri reprezentând semnele zodicaului.Fântâna a fost realizată după planul arhitectului Octav Doicescu şi inaugurată în anul 1935 de regele Carol al II-lea al României, cu ocazia serbărilor Bucureştiului. Cartea poștală ilustrată Allex Collection

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu