vineri, 28 noiembrie 2014

150 de ani de la înființarea CEC

CEC-ul a fost înființat în 1864, printr-o lege aprobată de Alexandru Ioan Cuza. Primul sediu era modest și format din trei încăperi puse la dispoziție de Ministerul de Finanțe. În anul 1865, CEC-ul se mută în hanul Șerban Vodă, pe locul unde se află azi Banca Națională, însă și acest spațiu devine neîncăpător. Dezvoltarea rapidă a operațiunilor desfășurate la CEC impune construirea unui sediu propriu.
Ceremonia începerii lucrărilor a avut loc in 8 iunie 1897 și s-a desfășurat în prezența regelui Carol I și a reginei Elisabeta. Arhitectul care a proiectat palatul CEC-ului a fost francezul Paul Gottereau, iar execuția a fost încredințată arhitectului roman Ion Socolescu.
Clădirea CEC-ului este una dintre cele mai frumoase din București și atrage prin stilul arhitectural renascentist. Palatul este construit în stil eclectic și se termină cu o cupolă de sticlă și metal. Picturile interioare au fost executate în perioada 1900-1913 de către Mihail Simonide. Dintre ele se detașează tabloul alegoric "Fortuna distribuind bunurile ei României în urma Independenței.

Cu acest prilej, pe data de 28 noiembrie 2014 și nu pe 24 noiembrie când a fost de fapt aniversarea, Romfilatelia a lansat o emisiune filatelică formată dintr-o marcă de 8,10 lei și o coliță dantelată de 14,50 lei (nu se putea altfel). Timbrul coliței face  reclamă pentru CEC BANK, nu are legătură cu aniversarea.
 Cu mărcile emisiunii și ștampila prima zi am realizat următoarele ilustrate maxime:








Alte variante de maxime le puteți vedea aici

duminică, 9 noiembrie 2014

SALONUL CARTO – FILATELIC BUCURESTI 555

Cu prilejul împlinirii a 555 ani de la prima atestare documentară a Bucureștilor, Asociația Filateliștilor din București a organizat, în perioada 27 – 31 octombrie 2014, Salonul Carto – Filatelic București 555.  În paralel s-a organizat și Bienala de Filatelie Polară ediția a XX-a, în colaborare cu Gruparea Tematică de Filatelie Polară. Ambele expoziții au avut caracter necompetitiv.
 Cu ștampila acestei manifestări, folosind timbre emise în acest an, în principal din seria ”București – 555 ani de existență” și din alte serii, am realizat câteva ilustrate maxime, pe care le prezint mai jos:

București
Palatul Parlamentului
Suport Allex Collection, marca poștală cu valoarea de l leu din emisiunea ”Senatul României -150 ani” lansată în 15.07.2014.







București
Casa Toma Stelian
Suport Allex Collection, marca poștală cu valoarea de 4,50 lei din seria București – 555 ani de existență, emisă în 20.09.2014.







București 
Palatul Patriarhiei
Suport AFB – dr. Ioan Daniliuc, marca poștală cu valoarea de 4,30 lei din seria București – 555 ani de existență, emisă în 20.09.2014.







București
Palatul Băncii Naționale a României

Suport AFB – dr. Ioan Daniliuc, marca poștală cu valoarea de 3,10 lei din seria București – 555 ani de existență, emisă în 20.09.2014.









Alte variante realizate cu ocazia acestui eveniment se pot vedea aici

sâmbătă, 8 noiembrie 2014

100 DE ANI DE LA INAUGURAREA PALATULUI FUNDAŢIEI UNIVERSITARE CAROL I


Actualul palat al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, a fost construit Între anii 1911-1914, sub coordonarea arhitectului francez Paul Gottereau, autor al Palatului Casei de Depuneri, Consemnațiuni și Economii și al vechiului Palat Regal, ca sediu al Fundației Universitare Carol I, ce fusese inaugurată la 14 martie 1895.Palatul actual a fost dat în folosință la 9 mai 1914, în prezenta regelui Carol I.
În anul 1948, Bibliotecii Fundației Universitare i se atribuie statutul de Biblioteca Centrală a Universității „C.I. Parhon” din București.
În timpul evenimentelor din decembrie 1989, clădirea a fost incendiată fiind distruse nenumărate manuscrise și cărți de valoare. Peste 500.000 de volume, hărți vechi și aproape 3.700 de manuscrise, aparținând unor personalități marcante ale culturii românești au fost distruse.
Între anii 1990-2001, cu sprijinul UNESCO, a multor organizații și instituții interne și internaționale s-a realizat reconstrucția, modernizarea și refacerea fondului de carte al bibliotecii. În noiembrie 2001 are loc redeschiderea Bibliotecii Centrale Universitare din București, iar în mai 2006 este adoptată denumirea actuală a instituției, respectiv Biblioteca Centrală Universitară Carol I.
Statuia Regelui Carol I, amplasată în fața palatului, operă a artistului Florin Codre  a fost inaugurată la 6 decembrie 2010.
La împlinirea unui secol de la realizarea actualei clădiri care adăpostește fundația, pe data de 07.11.2014, Romfilatelia a lansat emisiunea  filatelică ”100 de ani de la inaugurarea Palatului Fundației Universitare Carol I ”, compusă din timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei ce ilustrează fațada actualei clădiri a Bibliotecii Centrale Universitare Carol I și statuia ecvestră a regelui, și o coliță dantelată al cărei  timbru cu valoarea nominală de 14,50 lei reproduce imaginea de epocă a Palatului Fundației, iar pe manșetă este reprezentată o fotografie de la inaugurarea clădirii extinse, din 9 mai 1914, în Aula Mare, în prezența Majestății Sale Regele Carol I. De asemenea, în colțul stânga sus al manșetei este reprodus un fragment din documentul de înființare al „Fundațiunii Universitare”, semnat de Regele Carol I.(din comunicatul Romfilatelia)

Este de neînțeles de ce această emisiune aniversară apare acum și nu pe 9 mai 2014, când s-au împlinit 100 de ani de la inaugurarea palatului Fundației Universitare Carol I. Doar Romfilatelia știe, dar va păstra ”secretul”, așa cum a făcut și în alte situații asemănătoare.. Este doar un punct de vedere.

Cu mărcile acestei serii și ștampila prima zi a emisiunii, Bucurețti 07.11.2014, am realizat câteva ilustrate maxime.

Cartea poștală ilustrată este realizată de D. Roșu








Alte variante le puteți vedea aici