vineri, 28 noiembrie 2014

150 de ani de la înființarea CEC

CEC-ul a fost înființat în 1864, printr-o lege aprobată de Alexandru Ioan Cuza. Primul sediu era modest și format din trei încăperi puse la dispoziție de Ministerul de Finanțe. În anul 1865, CEC-ul se mută în hanul Șerban Vodă, pe locul unde se află azi Banca Națională, însă și acest spațiu devine neîncăpător. Dezvoltarea rapidă a operațiunilor desfășurate la CEC impune construirea unui sediu propriu.
Ceremonia începerii lucrărilor a avut loc in 8 iunie 1897 și s-a desfășurat în prezența regelui Carol I și a reginei Elisabeta. Arhitectul care a proiectat palatul CEC-ului a fost francezul Paul Gottereau, iar execuția a fost încredințată arhitectului roman Ion Socolescu.
Clădirea CEC-ului este una dintre cele mai frumoase din București și atrage prin stilul arhitectural renascentist. Palatul este construit în stil eclectic și se termină cu o cupolă de sticlă și metal. Picturile interioare au fost executate în perioada 1900-1913 de către Mihail Simonide. Dintre ele se detașează tabloul alegoric "Fortuna distribuind bunurile ei României în urma Independenței.

Cu acest prilej, pe data de 28 noiembrie 2014 și nu pe 24 noiembrie când a fost de fapt aniversarea, Romfilatelia a lansat o emisiune filatelică formată dintr-o marcă de 8,10 lei și o coliță dantelată de 14,50 lei (nu se putea altfel). Timbrul coliței face  reclamă pentru CEC BANK, nu are legătură cu aniversarea.
 Cu mărcile emisiunii și ștampila prima zi am realizat următoarele ilustrate maxime:








Alte variante de maxime le puteți vedea aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu