sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Istoria regalității în Romania



În ziua de 30 ianuarie 2014 s-a pus în circulație  emisiunea de mărci poștale „Regalitatea în România” formată din patru timbre, cu valorile nominale de 3,10 lei3,30 lei6,00 lei și 14,50 lei. Timbrele emisiunii  ilustrează cele patru cupluri regale din istoria monarhiei române și monogramele acestora: Regele Carol I și Regina Elisabeta ai RomânieiRegele Ferdinand I și Regina Maria ai RomânieiRegele Carol al II-lea și Regina-Mamă Elena ai RomânieiMajestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana ai României.
Emisiunea mai conține un set de 2 plicuri prima zi, un set de 4 cărți poștale maxime și un întreg postal.
Produsul special al emisiunii este albumul filatelic.
Ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 timbre, minicoala de patru timbre plus două viniete și blocul de patru timbre (în album filatelic).


Mai multe informații despre istoria regalității în România găsiți  aici : www.familiaregala.ro/ro/istorie/



Albumul filatelic realizat în tiraj limitat de 325 de exemplare este echipat cu blocul de patru timbre al emisiunii, cu un element grafic în folio aur și setul de două plicuri „prima zi" a emisiunii având ștampila „prima zi”,








Blocul de patru timbre numerotat de la 001-325




Plicurile prima zi a emisiunii (FDC)





Cu mărcile emisiunii, iar ca suport cu cărți poștale ilustrate procurate de la Muzeul Cotroceni, Muzeul Național de Artă,  Muzeul Național de Istorie, Castelul Peleș si ștampila prima zi a emisiunii București 30.10.2015, în colaborare cu Gruparea de Maximafilie București,  am făcut mai multe  ilustrate maxime :











Regele Carol I al României, Domnitor(1866- 1881) si Rege al Romaniei (1881-1914)




























Regina Elisabeta























Regele Ferdinand I al României (1914 – 1927)




















Regina Maria.
























Regele Carol al II – lea al României (1930 – 1940)





















Regele Carol al II - lea și Regina-mama Elena























Regele Mihai I al României (1940-1947)






















Regele Mihai I și Regina Ana


















Alte variante de ilustrate maxime le se pot vedea aici

sâmbătă, 24 ianuarie 2015

REPRODUCERI DE ARTĂ



În ziua de vineri 23 ianuarie 2015, a fost lansată emisiunea filatelică Reproduceri de artă.
Cele 4 timbre ale emisiunii reproduc lucrări aparținând pictorului român Gheorghe Tattarescu (1820-1894) și sculptorului francez Auguste Rodin (1840-1917).

Gheorghe Tattarescu (1818-1894) a fost un pictor român, clasic, „cel mai tipic academist”, un pionier  al neoclasicismului în pictura românească. Împreună cu Theodor Aman a înfiinţat, în 1864, Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti, unde a desfăşurat o bogată activitate ca profesor de pictură, fiind mai apoi şi directorul ei în anii 1891 – 1892.



Agar în deșert (ulei pe pânză, 100x 137 cm, Muzeul Naţional de Artă al României, Bucureşti).Gheorghe Tattarescu pictează în anul 1870 o alegorie cu un subiect din Vechiul Testament - Agar în deşert. Timbrul cu valoarea nominal de 3,10 lei, cartea poștală ilustrată editată de Allex Collection, ștampila prima zi București 23.01.2015.












Fata cu tamburină (1848), ulei pe pânză, Muzeul Naţional de Artă al României, Bucureşti. Marca postală cu valoarea nominal de 3,30 lei, cartea poștală ilustrată grafica AlexM tiparită la Copyline, ștampila prima zi București 23.01.2015.



















Auguste Rodin (1840 - 1917),  a fost un sculptorgrafician și pictor rancez. Artistul a revoluţionat limbajul sculpturii, fiind considerat de mulţi critici drept cel mai mare sculptor după Michelangelo. Rodin şi-a demonstrat modernitatea nu doar prin stilul conceptual al lucrărilor sale, ci şi prin modul de expunere, alegând spaţiile în aer liber.În 1907, în atelierul său a lucrat şi Constantin Brâncuşi, care, părăsind studioul după numai câteva luni, şi-a justificat plecarea spunând: "Nimic nu se poate înălţa la umbra marilor arbori!".






Sărutul.   Lucrarea, realizată în anul 1889, o înfățisează pe o tânăra nobilă franțuzoaică, din secolul al XIII-lea, care se îndrăgostește de fratele soțului său (legenda imortalizată și în “Infernul” lui Dante, din “Divina Comedia”). Marca postală cu valoarea nominal de 4,50 lei, cartea poștală ilustrată grafica AlexM, tipărită la Copyline, ștampila prima zi București 23.01.2015

sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Ziua Culturii naționale – 165 ani de la nașterea marelui poet național Mihai Eminescu.


Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naționale, reprezintă data nașterii poetului național al romanilor, Mihai Eminescu (1850-1889).
Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani. A fost poet, prozator, dramaturg și jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.
 Întreaga sa operă a fost influențată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, dar și de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de sistemele de gândire ale Romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant sau Hegel.
Cu poemul Luceafărul, la care marele poet a lucrat nouă ani și jumătate, a făcut zeci de variante și peste 3 mii de modificări, Eminescu a intrat, în 2009, și în Guinness Book of Records. Cu cele 98 de strofe, Luceafărul a fost omologat drept cel mai lung poem de dragoste.

Pentru a marca acest important eveniment postez două piese filatelice interesante.


Întreg poștal lansat de Romfilatelia, în ziua de 15 ianuarie 2015, cu prilejul manifestărilor organizate la Muzeul Național de Istorie dedicate Zilei Culturii Naționale. Realizat într-o manieră grafică și artistică deosebită, întregul poțtal reproduce elemente din istoria poporului român, precum o brățară dacică de aur de la Sarmizegetusa Regia și un fragment din Columna lui Traian. Sigla muzeului și timbrul înfățişând clădirea acestuia întregesc conceptul plicului de corespondență.



Ilustrata maximă, realizare personală, prezentând pe marele poet național Mihai Eminescu. Cartea poștală ilustrată editată de Allex Collection, marca poștală cu valoarea de 6 lei din emisiunea ”Portretele bancnotelor” ștampila ocazională ”Ziua Culturii Naționale” 15.01.2015, OP 37 București.