sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Ziua Culturii naționale – 165 ani de la nașterea marelui poet național Mihai Eminescu.


Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naționale, reprezintă data nașterii poetului național al romanilor, Mihai Eminescu (1850-1889).
Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani. A fost poet, prozator, dramaturg și jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.
 Întreaga sa operă a fost influențată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, dar și de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de sistemele de gândire ale Romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant sau Hegel.
Cu poemul Luceafărul, la care marele poet a lucrat nouă ani și jumătate, a făcut zeci de variante și peste 3 mii de modificări, Eminescu a intrat, în 2009, și în Guinness Book of Records. Cu cele 98 de strofe, Luceafărul a fost omologat drept cel mai lung poem de dragoste.

Pentru a marca acest important eveniment postez două piese filatelice interesante.


Întreg poștal lansat de Romfilatelia, în ziua de 15 ianuarie 2015, cu prilejul manifestărilor organizate la Muzeul Național de Istorie dedicate Zilei Culturii Naționale. Realizat într-o manieră grafică și artistică deosebită, întregul poțtal reproduce elemente din istoria poporului român, precum o brățară dacică de aur de la Sarmizegetusa Regia și un fragment din Columna lui Traian. Sigla muzeului și timbrul înfățişând clădirea acestuia întregesc conceptul plicului de corespondență.



Ilustrata maximă, realizare personală, prezentând pe marele poet național Mihai Eminescu. Cartea poștală ilustrată editată de Allex Collection, marca poștală cu valoarea de 6 lei din emisiunea ”Portretele bancnotelor” ștampila ocazională ”Ziua Culturii Naționale” 15.01.2015, OP 37 București.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu