joi, 24 martie 2016

Sfintele Paști 2016


Miercuri 23 martie a.c. a font lansată emisiunea filatelică Sfintele Paști 2016, Emisiunea este formată din două timbre cu valoarea nominal de 1,00 lei Primul timbru ilustrează Icoana Răstignirii, din iconostasul bisericii voievodale a mănăstirii Putna.Cel de-al doilea timbru al emisiunii, prezintă  Florile Paștelui (Anemone nemorosa, Anemone ranunculoides, Fritillaria imperialis).
Colița dantelată, având valoarea nominală de 8,00 lei, prezintă în fundal Tetraevanghelul, scris de monahul Paladie și dăruit de Ștefan cel Mare Mănăstirii Putna în anul 1489, iar în prim plan se află o cruce de mână, sculptată și ferecată, dăruită de mitropolitul Sava schitului Sinești în anul 1698. Alte detalii : aici



Mai jos prezint blocurile emisiunii și colița dantelată.














Cu marca poștală cu valoarea nominală de 1,00 lei Florile Paștelui (Anemone nemorosa, Anemone ranunculoides, Fritillaria imperialis), am realizat trei ilustrate maxime. Cărtile poștale au fost editate de Allex Collection la FullColor București. Am aplicat ștampila prima zi a emisiunii București 23.03.2016, O.P. 37. 




Anemone nemorosa
Face parte din familia Ranunculaceae, si este cunoscută cu numele popular de păscuță, găinușe, pâinea-paștelui, floarea-de-paști sau floarea-vantului. Are rădăcina lungă, distribuită orizontal, de culoare galben-inchis-maroniu cu mulți tuberculi, frunzele sunt verzi, scurt petiolate, florile sunt solitare, hermafrodite, cu diametrul de 2,5 cm si lungimea de 1 cm, au sase petale eliptice albe sau roz, iar fructele sunt mici.. Perioada de inflorire este de la inceputul lunii martie si până in luna aprilie.Este cultivată în grădini ca planta ornamentală pentru aspectul ei frumos.
Se spune că florile Anemone nemorosa au apărut din lacrimile pe care le-a vărsat Fecioara Maria la picioarele Fiului său răstignit.
  Detalii : aici


Anemone ranunculoides (Păştiţa galbenă)
Se găseşte în aceleaşi locuri ca şi Anemone nemorosa , cu care se aseamănă mult. Are însă perigonul colorat în galben şi format obişnuit din 5 foliole.Păştiţa galbenă se întâlneşte în tufărişuri, poieni şi la margini de pădure, de la câmpie la munte, fiind mai frecventă în zonele colinare mai înalte.
 



Fritillaria imperialis
Fritillaria este o plantă bulboasă, ce aparține familiei Liliaceae, fiind nativă din Asia Centrala, in mod deosebit de la poalele muntilor Himalaya.
Există multe specii aparținând genului Fritillaria, dar poate cea mai cunoscută dintre toate este Fritillaria imperialis, cunoscută și in România sub numele de Floarea Paștelui. Inflorește pe la mijlocul lunii aprilie – in perioada Paștelui, de aici si numele sau popular, iar florile sale sunt galbene, roșii sau oranj, in buchet. Este o plantă ce atinge o înalțime de 1 m, mult mai mare in comparație cu alte specii mai sălbatice apartinând genului Fritillaria.  Detalii : aici



sâmbătă, 19 martie 2016

ROMÂNI GENIALI



Emisiunea filatelică ”Români geniali” a fost lansată vinei, 18 martie 2016. Pe cele șase timbre ale emisiunii sunt reprezentate mari personalități ale științei și culturii românești din domeniile artei, muzicii, medicinei, teologiei, inventiei.
Cu mărci poștale ale acestei emisiuni . ștampila prima zi , București 18.03.2016, aplicată la Oficiul Poștal 37 și cărtile poștale realizate de Allex Collection, tipătite la FullColor, am făcut mai multe ilustrate maxime.



Constantin Brâncuși (19.02.1876, Hobiţa, Gorj, România – 16.03.1957, Paris, Franţa).) a fost un sculptor roman cu contributii covarsitoare la innoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. 
Constantin Brâncuși a fost ales postum membru al Academiei Române.
Viziunea lui Brâncuși asupra vieții era influențată atât de Platon cât și de conceptele filosofilor orientali.
Cele mai cunoscute lucrări ale lui Constantin Brâncuși : Ansamblul Monumental din Târgu-Jiu  cu Coloana (recunoștinței) fără sfârșit, Masa tăcerii și Poarta sărutului, Rugăciunea,  Cumințenia Pământului, Muza adormită, Păaări în zbor, Domnișoara Pogany. Orgoliul.



Surse :






George Enescu  (n. 19 august 1881, Liveni, Botoşani - m. 4 mai 1955, Paris) este considerat cel mai important muzician român. Personalitatea sa artistică s-a manifestat în multiple ipostaze: compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor.
Cele mai importante  opera ale sale trebuie subliniate Rapsodia Română, poemul simfonic "Vox Maris”,  opera Oedip, Octet, Legende.
Recunoașterea lui George Enescu ca muzician complex și complet a fost întărită și prin alegerea ca membru al unor importante instituții din lume. A fost membru corespondent la Academia de Arte Frumoase din Paris (1929), al Academiei "Santa Cecilia" din Roma (1931), al Institutului francez din Paris (1936), al Academiei de Științe și Arte din Praga (1937), iar la 12 august 1948 avea să fie primit, ca membru titular onorific, în Academia Română.


Surse :


Alte variante de illustrate maxime sunt expuse aici


miercuri, 9 martie 2016

Alfabetul florilor (II) CU DRAG



De Ziua Internațională a Femeii, a fost lansată emisiune filatelica intitulată  Alfabetul florilor (II) CU DRAG, formată din șase timbre, pe care sunt prezentate flori ale  căror litere initiale formează expresia  ”Cu drag”.



Blocul de sase timbre cu șase tabsuri.






Cu mărcile acestei emisiuni, am realizat ilustrate maxime. Cărțile poștale au fost editate de Allex Collection, tipărite la FullColor București. Am aplicat ștampila prima zi a emisiunii, București 08.03.2016, la O.P. 37.




Dalia (Dahlia)
Plantă erbacee perenă cu tulpina înaltă, cu flori mari, de culori și forme variate, cultivată ca plantă decorativă. Dalia sau gherghina este o plantă de gradină bulbiferă ale căror flori au o multitudine de culori, de la alb, nuante de galben, roșu, roz si mov. La fel si dimensiunea lor variază de la dalii pitice la dalii de talie înaltă 1,5m.













Gladiola (Gladiolus)  Gladiolele sunt plante erbacee,  perene, cuprinzând aproximativ 250 de specii. Iși au originea în Africa de Sud, în Europa Centrală, în jurul Marii Mediterane și în Asia Mică. Gladiolele pot fi întâlnite in culori precum alb, roz, rosu, violet, galben, portocaliu și toate derivatele acestor culori.Numele latin al acestei flori este Gladiolus un diminutiv al cuvantului gladius = "sabie". Numele i-a fost dat datorită formei frunzelor sale, care seamănă cu niște săbii. Uneori, gladiolei i se mai spune si crin sabie, iar in antichitate era poreclită "floarea gladiatorului". De altfel, cuvântul gladiator vine tot de la gladius, caci acesta era un luptator "care traia si murea prin sabie". La noi, gladiolei i se mai spune sabiuță.







Alte variante de ilustrate maxime se pot vedea .aici