joi, 24 martie 2016

Sfintele Paști 2016


Miercuri 23 martie a.c. a font lansată emisiunea filatelică Sfintele Paști 2016, Emisiunea este formată din două timbre cu valoarea nominal de 1,00 lei Primul timbru ilustrează Icoana Răstignirii, din iconostasul bisericii voievodale a mănăstirii Putna.Cel de-al doilea timbru al emisiunii, prezintă  Florile Paștelui (Anemone nemorosa, Anemone ranunculoides, Fritillaria imperialis).
Colița dantelată, având valoarea nominală de 8,00 lei, prezintă în fundal Tetraevanghelul, scris de monahul Paladie și dăruit de Ștefan cel Mare Mănăstirii Putna în anul 1489, iar în prim plan se află o cruce de mână, sculptată și ferecată, dăruită de mitropolitul Sava schitului Sinești în anul 1698. Alte detalii : aici



Mai jos prezint blocurile emisiunii și colița dantelată.














Cu marca poștală cu valoarea nominală de 1,00 lei Florile Paștelui (Anemone nemorosa, Anemone ranunculoides, Fritillaria imperialis), am realizat trei ilustrate maxime. Cărtile poștale au fost editate de Allex Collection la FullColor București. Am aplicat ștampila prima zi a emisiunii București 23.03.2016, O.P. 37. 




Anemone nemorosa
Face parte din familia Ranunculaceae, si este cunoscută cu numele popular de păscuță, găinușe, pâinea-paștelui, floarea-de-paști sau floarea-vantului. Are rădăcina lungă, distribuită orizontal, de culoare galben-inchis-maroniu cu mulți tuberculi, frunzele sunt verzi, scurt petiolate, florile sunt solitare, hermafrodite, cu diametrul de 2,5 cm si lungimea de 1 cm, au sase petale eliptice albe sau roz, iar fructele sunt mici.. Perioada de inflorire este de la inceputul lunii martie si până in luna aprilie.Este cultivată în grădini ca planta ornamentală pentru aspectul ei frumos.
Se spune că florile Anemone nemorosa au apărut din lacrimile pe care le-a vărsat Fecioara Maria la picioarele Fiului său răstignit.
  Detalii : aici


Anemone ranunculoides (Păştiţa galbenă)
Se găseşte în aceleaşi locuri ca şi Anemone nemorosa , cu care se aseamănă mult. Are însă perigonul colorat în galben şi format obişnuit din 5 foliole.Păştiţa galbenă se întâlneşte în tufărişuri, poieni şi la margini de pădure, de la câmpie la munte, fiind mai frecventă în zonele colinare mai înalte.
 



Fritillaria imperialis
Fritillaria este o plantă bulboasă, ce aparține familiei Liliaceae, fiind nativă din Asia Centrala, in mod deosebit de la poalele muntilor Himalaya.
Există multe specii aparținând genului Fritillaria, dar poate cea mai cunoscută dintre toate este Fritillaria imperialis, cunoscută și in România sub numele de Floarea Paștelui. Inflorește pe la mijlocul lunii aprilie – in perioada Paștelui, de aici si numele sau popular, iar florile sale sunt galbene, roșii sau oranj, in buchet. Este o plantă ce atinge o înalțime de 1 m, mult mai mare in comparație cu alte specii mai sălbatice apartinând genului Fritillaria.  Detalii : aici



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu