vineri, 12 septembrie 2014

100 de ani de Olimpism în România


Mișcarea olimpică din România sărbătorește in 2014, 100 de ani de la inființarea Comitetului Olimpic Român (COR). Pe 27 martie 1914,  dată la care se consideră că a luat naștere COR,  au fost  desemnați primii delegați ai României la Congresul Internațional CIO din iunie 1914, de la Paris. Cei dintâi membri ai COR au fost George V. Bibescu, dr. Ion Costinescu, Ion N. Camarasescu, prof. G Murgoci, C. Tzigara-Samurcaș, Carol Davila-Pia, Dinu Cesianu, Grigore Caracostea, ing. C. Iliescu – Brânceni, Ion Nicolaescu, George Iconomu si George Plagino.
Într-un secol de olimpism, în care a participat la 19 ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară şi 20 de ediţii de iarnă, România şi-a adjudecat 302 medalii olimpice (88 de aur, 94 de argint şi 120 de bronz). Cea mai bună clasare în ierarhia pe medalii a fost stabilită la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984, atunci când Echipa Olimpică a cucerit 53 de medalii (20 de aur, 16 de argint și 17 de bronz).






Romfilatelia cinsteşte olimpismul românesc prin intermediul introducerii în circulaţie a emisiunii de mărci poştale „100 de ani de olimpism în România”, constând într-un timbru şi o coliţă ce marchează împlinirea unui secol de la alăturarea ţării noastre la mişcarea olimpică internaţională. Timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 1,00 lei ilustrează logoul aniversar al COSR. Timbrul din coliţa emisiunii cu valoarea nominală de14,50 lei înfăţişează simbolic evenimentul, iar fundalul grafic al coliţei reproduce o imagine sugestivă a aprinderii flăcării olimpice la deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice.
Nu m-am lămurit de ce s-a ales luna septembrie, pentru celebrarea acestui eveniment și nu luna martie când s-a înființat COR.









Cu marca poștală în valoare de 1 leu, din seria de timbre emisă astăzi 12 septembrie 2014 și ștampila prima zi a emisiunii, am realizat ilustrata maximă de mai jos:




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu