miercuri, 21 octombrie 2015

Ion Țiriac, un campion de legendă


Vineri 16 octombrie 2015, Romfilatelia a  lansată o emisiune de mărci postale, dedicată lui Ion Țiriac, purtând titlul Ion Țiriac, un campion de legendă, formată dintr-un fimbru cu valoarea nominală  de 2,10 lei si o coliță dantelată al carei timbru are valoarea nominală de 9,10 lei. Mărcile reproduc imagini realizate în timpul finalei Cupei Davis, organizate în octombrie 1972, la București.
Cu aceste mărci, am realizat  câteva ilustrate maxime. Am folosit ștampila prima zi a emisiunii aplicată la Oficiul Poștal 37 București.

Ion Ţiriac s-a născut la Brasov la 9 mai 1939. A fost jucător de tenis dar şi de hochei iar acum este unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din România
Performanţele lui Ion Ţiriac sunt legate de meciurile de dublu. A câstigat alături de Ilie Năstase mai multe turnee printre care Roland Garros în 1970, Foro Italico în 1970, Open Philadelphia Indoor în 1970, Monte Carlo Open, Open Suedia, Italian Open şi Canadian Open, toate în 1972, iar în 1977 a câstigat Arymehr Open. Mai are trei titluri câstigate la dublu alături de Guillermo Villas si Adriano Panatta.
În Cupa Davis a fost component al echipei României unde a disputat trei finale împotriva Statelor Unite ale Americii în 1969, 1970 şi 1972. În toate cele trei finale a făcut pereche cu prietenul lui cel mai bun Ilie Năstase. Între anii 1984 şi 1993 a fost antrenorul lui Boris Becker, unul dintre cei mai buni tenismeni ai perioadei.
La 13 iulie 2013, a fost inclus alături de alte glorii ale sportului alb, în International Tennis Hall of Fame la categoria contribuţii pentru dezvoltarea tenisului, prin antrenorat şi promovarea de mari turnee.
Acum, Ion Țiriac este unul dintre cei mai bogați români, fiind proprietarul unui număr mare de firme în domeniul bancar, auto și cel al transporturilor.

Atunci si......acum
Alte versiuni le puteti vedea aici