sâmbătă, 28 noiembrie 2015

Câini inteligenţi


Cu prilejul împinirii  a 65 de ani de la înfiinţarea Centrului Chinologic Dr. Aurel Greblea din Sibiu. Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mărci poştale Câini inteligenţi”.Centrul Chinologic Sibiu a fost fondat în anul 1950 şi este parte integrantă a reţelei de învăţământ din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Cele patru rase canine ilustrate pe timbre sunt în prezent utilizate în rolul de câini de pază şi protecţie, pentru prelucrarea urmelor de miros, depistarea substanţelor explozive sau ilegale şi pentru ajutorarea echipelor de Salvamont. 

Cu cele patru mărci și cărțile poștale ilustrate realizate de domnul Alexandru Mateescu, tipărite la Full Color București, am realizat câteva ilustrate maxime, aplicînd ștampila prima zi a emisiunii la O.P. București, 20.11.2015.Ciobănescul german este răspândit la ora actuală aproape în întreaga lume, fiind preponderent utilizat pentru pază și protecție, dar și pentru alte activități, având în vedere calitățile pe care le are. Constituția sa este robustă, cu oase puternice, personalitate fizică și psihică bine conturată
Câinele ciobanesc german este un câine inteligent, echilibrat și deosebit de devotat, cu un temperament puternic, dar ușor adaptabil oricăror condiții. Perseverent, agil, îndrăzneț și muncitor, câinele își duce mereu la bun sfârșit sarcina. Folosit în diverse activitățicâinele își arată capacitatea de a învăța repede și de a ajuta. Chiar dacă prezintă un aer dominant, dresat într-un mediu iubitor, ciobănescul german devine un bun câine de companie și pentru copii.
Ciobanestii Germani sunt in primul rand caini utilitari, abia apoi fiind apreciati dupa aspectul lor fizic, acesta fiind si motivul pentru care sunt rasa preferata de catre serviciile de politie, armata, salvamont, etc. 

Surse :
Ciobănescul belgian Malinois este una dintre cele patru varietăți distincte de ciobănesc belgian care au fost create, toate cu aceleasi caracteristici conformaționale, dar cu blănuri diferite.Ciobănescul belgian Malinois este o rasă de pază impunătoare si foarte conștiincioasa, cu un instinct puternic al protecției si al teritoriului. Această rasă excelează ca și câine politist, in operațiunile de căutare și salvare și ca protector innăscut. Un câine cu talie medie spre mare, etalând un corp suplu, bine îmbrăcat în musculatură, bine proporționat.
Câinele ciobănesc belgian malinois este un câine utilitar folosit pentru protecție, detectare, câine-politist, căutare și salvare
Surse :

Labradorul Retriever 
Această rasă, cunoscută si sub numele de Cainele Sfântului Ioan, isi are originele in Canada, unde era folosit la prinderea pestilor.
Este inteligent, loial, devotat și iși merită titlul de “cel mai bun prieten al omului”. Labradorul retriever oferă siguranță, afecțiune, atenție si o plăcută companie. Este absolut minunat cu copiii și foarte bun cu ceilalți caini, poate fi  insă rezervat cu străinii. Dacă il vei lăsa singur și fără stimulare o perioadă indelungată de timp, va deveni singuratic, plictisit și distructiv.
Abilitatea labradorului de invățare il face potrivit pentru operațiuni de căutare, salvare de vieți omenești, detectare, insoțirea persoanelor cu dizabilități si chiar terapie. Este folosit și pentru  detectarea materialelor explozive și antidrog, dar este cunoscut și ca un excelent câine pentru însoţirea şi conducerea nevăzătorilor. 

Sursa :


Rottweiler-ul este un câine cu o personalitate puternică. Este calm, ușor de dresat și educat, curajos și devotat proprietarului și familiei sale. Este un câine extrem de protector, apărându-si familia cu înverșunare. Sunt luptatori puternici, care par a fi imuni la durere. Sobru, ponderat, loial, sigur pe sine, Rottweiler-ul necesită stăpâțni care îl pot domina și manipula. Dresajul ferm și meticulos este esențial pentru acest câine, altfel puteți sfârși prin a avea un câine extrem de puternic, independent si peste măsură de agresiv. Este un câine de pază nativ, cu un caracter blând și ușor de cizelat. Sunt foarte inteligenți și și-au dovedit abilitățile in cadrul instituțiilor polițienești, militare sau vamale.de-a lungul multor secole                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   .                                           
Sursa :


Alte variante de cărți maxime cu aceste timbre le puteți vedea pe blogul : https://alexantonache.wordpress.com/