duminică, 21 septembrie 2014

BUCUREȘTI – 555 ani de existență.

Municipiul Bucuresti, Capitala Romaniei, este unul din cele mai importante si mai vechi orase din Europa, un important centru cultural si istoric dar și economic al Europei de Est.
Orasul se afla situat in S-SE Romaniei,in Campia Vlasiei,la 54-90 m alt.,pe raurile Dambovita si Colentina, la 64 km N de fluviul Dunarea,100 Km. S de M-tii Carpati si 250 km V de Marea Neagra. se intinde la ora actuala pe o suprafata de 238km.p, cu o populatie de 1,883,425(20 octombrie 2011) locuitori stabili
Este mentionat in istorie inca din 20 septembrie1459, intr-un document emis de cancelaria domnitorului Vlad Tepes,
Orasul care în anul 1857 era primul din lume unde a fost introdus iluminatul public cu petrol lampant, devine capitala Romaniei în 1862, dezvoltandu-se rapid în toate domeniile.
Bucurestiul a fost numit "Micul Paris" datorita atat arhitecturii sale cat si bogatei vieti culturale, sociale si economice.
Romfilatelia omagiază implinirea a 555 ani de la prima atestare documentară a Bucurestilor prin lansarea unei emisiuni de marci poștale formată din șase timbre și o coliță dtantelată. Cu timbrele acestei serii am facut urmatoarele ilustrate maxime :

Palatul Băncii Naționale a României, cu fațadă spre Lipscani, este o clădire vastă, de plan simetric ți plastică sobra, construita intre anii 1884 ți 1890, după planurile arhitecților francezi Albert Galleron si Cassien Bernard, În stil neoclasic francez, pe fostul han al lui Șerban Vodă. Fațada clădirii este evidențiată de patru coloane corintice, iar pavilioanele de colt sunt ornamentate cu câte patru coloane corintice in stil ionic, care au între ele o nișă în care se află statuile alegorice reprezentând "Agricultura" și "Justiția", executate de către sculptorul Ion Georgescu, precum si "Comerțul" și "Industria" realizate de Ștefan Ionescu-Valbudea. Cartea poștală ilustrată Allex Collection.
Ansamblul format din Catedrala Patriarhală, Reședința 

Patriarhală Și Palatul Patriarhiei, este așezat pe vatra mănăstirii "Sfinții împărați Constantin și Elena", ctitorie și danie domnească făcută Mitropoliei Țării Românești de Constantin Vodă Șerban (1654-1658). Palatul Patriarhiei este construit după planurile arhitectului Dimitrie Maimarolu, între 1906-1908 fiind prima lucrare de beton armat din țară.. Clădirea a fost sediul Camerei Deputaților până în anul 1997, an în care sediul camerei  a fost mutat alături de Senatul României în Palatul Parlamentului. Începând cu anul 1997 palatul se află în administrarea Patriarhiei Române. Cartea poștală ilustrată Allex Collection.Next Systems Com srl


Casa Toma Stelian a fost construită, în anul 1914, după proiectul arhitectului Ion D. Beridney, pentru eruditul profesor Toma Stelian care a donat-o statului român pentru a se face acolo muzeu. In prexent aici funcționează sediul PSD. Cartea poștală ilustrată Allex Collection.
Palatul Crețulescu (sau Kretzulescu) este amplasat lângă Parcul Cișmigiu, în partea dinspre strada Știrbei Vodă. A fost construit la începutul secolului al XX-lea după planurile arhitectului Petre Antonescu, in stil renascentist francez, iar în perioada interbelica aici a funcționat Muzeul de Artă Religioasă. Din 1972, aici este sediul UNESCO-CEPES, Centrului European de Învațământ Superior al UNESCO. Cartea poștală ilustrată Allex Collection.

Palatul Facultății de Medicină este o clădire construită în stil neoclasic francez, , găzduiește Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. Clădirea a fost construită în 1902 după un proiect realizat de arhitectul elvețian Louis Pierre Blanc și a fost dată în folosință universității în 12 octombrie 1903. Cartea poștală ilustrată Allex Collection.


Muzeul Național de Geologie este situat pe Șoseaua Kiseleff, în apropierea Pieței Victoriei și a Parcului Kiseleff. Clădirea a fost construită in anul 1906, după planurile arhitectului Victor G. Stephănescu. Inițial aici funcționa Institutul Geologic al României. Incepând din 1990 aici s-a deschis publicului Muzeul Național de Geologie. Cartea poștală ilustrată Allex Collection.

Fântâna Zodiac. Numele acesteia vine de la cele douăsprezece mozaicuri reprezentând semnele zodicaului.Fântâna a fost realizată după planul arhitectului Octav Doicescu şi inaugurată în anul 1935 de regele Carol al II-lea al României, cu ocazia serbărilor Bucureştiului. Cartea poștală ilustrată Allex Collection

vineri, 12 septembrie 2014

100 de ani de Olimpism în România


Mișcarea olimpică din România sărbătorește in 2014, 100 de ani de la inființarea Comitetului Olimpic Român (COR). Pe 27 martie 1914,  dată la care se consideră că a luat naștere COR,  au fost  desemnați primii delegați ai României la Congresul Internațional CIO din iunie 1914, de la Paris. Cei dintâi membri ai COR au fost George V. Bibescu, dr. Ion Costinescu, Ion N. Camarasescu, prof. G Murgoci, C. Tzigara-Samurcaș, Carol Davila-Pia, Dinu Cesianu, Grigore Caracostea, ing. C. Iliescu – Brânceni, Ion Nicolaescu, George Iconomu si George Plagino.
Într-un secol de olimpism, în care a participat la 19 ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară şi 20 de ediţii de iarnă, România şi-a adjudecat 302 medalii olimpice (88 de aur, 94 de argint şi 120 de bronz). Cea mai bună clasare în ierarhia pe medalii a fost stabilită la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984, atunci când Echipa Olimpică a cucerit 53 de medalii (20 de aur, 16 de argint și 17 de bronz).






Romfilatelia cinsteşte olimpismul românesc prin intermediul introducerii în circulaţie a emisiunii de mărci poştale „100 de ani de olimpism în România”, constând într-un timbru şi o coliţă ce marchează împlinirea unui secol de la alăturarea ţării noastre la mişcarea olimpică internaţională. Timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 1,00 lei ilustrează logoul aniversar al COSR. Timbrul din coliţa emisiunii cu valoarea nominală de14,50 lei înfăţişează simbolic evenimentul, iar fundalul grafic al coliţei reproduce o imagine sugestivă a aprinderii flăcării olimpice la deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice.
Nu m-am lămurit de ce s-a ales luna septembrie, pentru celebrarea acestui eveniment și nu luna martie când s-a înființat COR.









Cu marca poștală în valoare de 1 leu, din seria de timbre emisă astăzi 12 septembrie 2014 și ștampila prima zi a emisiunii, am realizat ilustrata maximă de mai jos:




sâmbătă, 6 septembrie 2014

Fructele și fauna


Romfilatelia a lansat o emisiune de mărci poștale „Fructele și fauna”, Cu mărcile emisiunii am realizat ilustrate maxime, folosind ștampila prima zi a emisiunii. Pe acest blog am postat variantele cu fructe, iar pe blogul Maximafilie Maximaphily Alexandru Antonache Romania am postat variantele cu faună.

Aluna de pădure este fructul alunului, un copac care atinge până la cinci metri înălțime. Alunele au fost folosite încă din vechime atât ca alimente, cât și ca leacuri, în timp ce alunul era considerat simbolul abundenței și al familiei, al păcii și al bunăstării în lumea antică a romanilor și grecilor. Alunele  sunt preferatele veverițelor, care obișnuiesc ca pe timpul verii, să-și facă provizii de alune, nuci și ghindă, în ascunzători, pentru a se hrăni pe timpul iernii.  Cartea poștală ilustrată Allex Collection, ștampila prima zi a emisiunii, București 05.09.2014.

Ghindele, fructele stejarului, sunt consumate de o serie de animale, printre care și
mistrețul., unele soiuri fiind comercializate și consumate și de către oameni.. Ele sunt de culoare verde – maronie, au gustul amar sau dulce și sunt bogate în amidon. Ghindele contribuie de asemenea la îmbunătățirea solului, prin descompunerea lor participând la formarea humusului. Cartea poștală ilustrată Allex Collection, ștampila prima zi a emisiunii, București 05.09.2014.



Mura este fructul comestibil, negru și lucios, al murului. Murele sunt adevărate surse de vitamine, substanțe active și minerale  ce pot preveni cancerul de colon și stomac, ce ajută la reglarea tranzitului intestinal, ajută la buna funcționare a sistemului nervos, întăresc oasele, detoxifică ficatul, întăresc sistemul imunitar, protejează ochii, previn anemia, ameliorează durerile în gât, ajută la vindecarea rănilor și sunt bune chiar și pentru diabetici (deoarece conțin foarte puțin zahăr). Ele sunt și o hrană pentru diferite animale inclusiv ursul. Cartea poștală ilustrată Allex Collection, ștampila prima zi a emisiunii, București 05.09.2014.


Strugurele este fructul viței de vie. Strugurele este unul dintre cele mai cultivate fructe din
lume, cu 68 milioane de tone produse în 2010, în urma citricelor(124 milioane de tone), bananelor (102 milioane de tone) și a merelor (70 milioane de tone). Strugurii  se consumă ca atare, sau se folosesc ca materie primă pentru prepararea vinului, un produs foarte apreciat încă din cele mai vechi timpuri.  Strugurii constituie o hrană importantă pentru grauri, care pot produce daune  importante recoltei. Cartea poștală ilustrată Allex Collection, ștampila prima zi a emisiunii, București 05.09.2014.