miercuri, 24 decembrie 2014

CRĂCIUN 2014

Cu ocazia Sfintei Sărbători a Crăciunului, care marchează pentru creştinii de pretutindeni, naşterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea Crăciun 2014 alcătuită dintr-un timbru ce reproduce imaginea unei icoane cu Naşterea Domnului aparţinând patrimoniului Mănăstirii Stavropoleos din Bucureşti.
Ca forme de machetare s-au folosit coala de 32 timbre, blocul de 8 timbre + 4 vinietă, blocul de 2 timbre. De asemenea au fost editate câteva produse speciale : albumul filatelic, stampa Bisericii Stavropoleos (reproducere după gravura realizată de Octavian Penda),  timbrul de argint aurit, o parte din acestea le prezint mai jos.


Blocul de 8 timbre + 1 vinietă

 

Stampa Bisericii Stavropoleos (reproducere după gravura realizată de Octavian Penda)



Coperta albumului filatelic



Colița numerotată din albumul filatelic




Plicul prima zi a emisiunii din album (FDC)

sâmbătă, 20 decembrie 2014

MARI INVENTATORI



Nikola Tesla (18561943) inventatorfizicianinginer mecanicinginer electrician. A descoperit curentul alternativ și motorul electric alternativ, a descoperit radiația izotopilor radioacivi (radiografia), a înregistrat pentru prima dată undele radio din spațiu, a inventat telecomanda și lampa fluorescentă, a realizat prima centrală hidroelectrică la cascada Niagara.








Thomas Alva Edison (1847 - 1931) a fost un inventator și om de afaceri american. El a inventat și dezvoltat multe dispozitive  care au influențat foarte mult viața din întreaga lume: becul electric, fonograful, camera de filmat, etc. Poreclit "Vrăjitorul din Menlo Park", el a fost unul dintre primii inventatori care a aplicat principiile producției de serie și munca în echipă pe scară largă la procesul de invenție, și din această cauza, el este creditat cu crearea primului  laborator industrial  de cercetare.


Albert Einstein (1879 - 1955) a fost un fizician teoretician ți filozof al științei. A dezvoltat teoria generală a relativității, unul din cei doi piloni ai fizicii moderne (alături de mecanica cuantică). E a devenit celebru prin faimoasa ecuație  E=mc² (Echivalența masă-energie este o consecință a teoriei relativității, constând în faptul că între masa totală a unui sistem fizic și energia sa totală există o relație de proporționalitate, exprimată prin relația E=mc² unde E este energia sistemului, m este masa sa, iar c este viteza luminii în vid.)



Leonardo da Vinci, (1452 – 1519) Pictor Italian, sculptor, arhitect și inginer, este considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii. Fresca  Cina cea de Taină și pictura Mona Lisa, sunt printre cele mai larg cunoscute și influente lucrări ale Renașterii.
Lucrările de inginerie pe care le-a făcut sunt la fel de spectaculoase. Leonardo da Vinci este venerat pentru ingeniozitatea lui tehnologică. El a conceptualizat aparate de zbor, un vehicul blindat , energie solară concentrată , subliniind, de asemenea, o teorie rudimentară de plăcilor tectonice . 








Alte variante de maxime le puteți vedea aici


duminică, 7 decembrie 2014

Scriitori şi pagini de colecţie

Ion Creangă ( 1837 -  1889 ) scriitor român recunoscut pentru  măiestria basmelor, poveștilor și povestirilor sale.Amintirile din copilărie reprezintă partea cea mai personală a operei lui Creangă. Acestea i-au stabilit reputația de mare prozator. Într-adevăr, alcătuirea meșteșugită a frazei, în care se vede totuși tonul poporan, - scoaterea la iveală a multor provincialisme cu o putere de expresie deosebită, vivacitatea narațiunii și sinceritatea cu care povestește cele mai intime detalii ale vieții lui de copil, toate acestea fac din opera lui Creangă una din cele mai însemnate opere ale literaturii române.
Marca postală, cu valoarea nominal 3,10 lei , îl ilustrează pe sciitor si un text foarte cunoscut din opera sa Amintiri din copilărie. Cartea postală ilustrată editată de Allex Collection, ștampila prima zi București 02.12.2014.





Vasile Alecsandri ( 1821-1890) a fost un poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, academician roman, membru fondator al Academiei Romane, creator al teatrului romanesc și a literaturii dramatice în Romania, personalitate marcanta a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.
Vasile Alecsandri a fost un om politic de anvergură al vremii sale, fiind implicat în majoritatea evenimentelor cruciale petrecute atunci în România. A sprijinit Revoluţia de la 1848, ajungând un adevărat lider spiritual al acesteia şi a încurajat Unirea Principatelor.
În 1856 publică în Steaua Dunării, revista lui Kogălniceanu, poezia Hora Unirii.

Marca poștală cu valoarea de 4,50 lei prezintă imaginea poetului si două strofe din poezia „Hora Unirii”, cartea poștală ilustrată editată de Muzeul Literaturii Române, ștampila prima zi București 05.12.2014.

vineri, 28 noiembrie 2014

150 de ani de la înființarea CEC

CEC-ul a fost înființat în 1864, printr-o lege aprobată de Alexandru Ioan Cuza. Primul sediu era modest și format din trei încăperi puse la dispoziție de Ministerul de Finanțe. În anul 1865, CEC-ul se mută în hanul Șerban Vodă, pe locul unde se află azi Banca Națională, însă și acest spațiu devine neîncăpător. Dezvoltarea rapidă a operațiunilor desfășurate la CEC impune construirea unui sediu propriu.
Ceremonia începerii lucrărilor a avut loc in 8 iunie 1897 și s-a desfășurat în prezența regelui Carol I și a reginei Elisabeta. Arhitectul care a proiectat palatul CEC-ului a fost francezul Paul Gottereau, iar execuția a fost încredințată arhitectului roman Ion Socolescu.
Clădirea CEC-ului este una dintre cele mai frumoase din București și atrage prin stilul arhitectural renascentist. Palatul este construit în stil eclectic și se termină cu o cupolă de sticlă și metal. Picturile interioare au fost executate în perioada 1900-1913 de către Mihail Simonide. Dintre ele se detașează tabloul alegoric "Fortuna distribuind bunurile ei României în urma Independenței.

Cu acest prilej, pe data de 28 noiembrie 2014 și nu pe 24 noiembrie când a fost de fapt aniversarea, Romfilatelia a lansat o emisiune filatelică formată dintr-o marcă de 8,10 lei și o coliță dantelată de 14,50 lei (nu se putea altfel). Timbrul coliței face  reclamă pentru CEC BANK, nu are legătură cu aniversarea.
 Cu mărcile emisiunii și ștampila prima zi am realizat următoarele ilustrate maxime:








Alte variante de maxime le puteți vedea aici

duminică, 9 noiembrie 2014

SALONUL CARTO – FILATELIC BUCURESTI 555

Cu prilejul împlinirii a 555 ani de la prima atestare documentară a Bucureștilor, Asociația Filateliștilor din București a organizat, în perioada 27 – 31 octombrie 2014, Salonul Carto – Filatelic București 555.  În paralel s-a organizat și Bienala de Filatelie Polară ediția a XX-a, în colaborare cu Gruparea Tematică de Filatelie Polară. Ambele expoziții au avut caracter necompetitiv.
 Cu ștampila acestei manifestări, folosind timbre emise în acest an, în principal din seria ”București – 555 ani de existență” și din alte serii, am realizat câteva ilustrate maxime, pe care le prezint mai jos:

București
Palatul Parlamentului
Suport Allex Collection, marca poștală cu valoarea de l leu din emisiunea ”Senatul României -150 ani” lansată în 15.07.2014.







București
Casa Toma Stelian
Suport Allex Collection, marca poștală cu valoarea de 4,50 lei din seria București – 555 ani de existență, emisă în 20.09.2014.







București 
Palatul Patriarhiei
Suport AFB – dr. Ioan Daniliuc, marca poștală cu valoarea de 4,30 lei din seria București – 555 ani de existență, emisă în 20.09.2014.







București
Palatul Băncii Naționale a României

Suport AFB – dr. Ioan Daniliuc, marca poștală cu valoarea de 3,10 lei din seria București – 555 ani de existență, emisă în 20.09.2014.









Alte variante realizate cu ocazia acestui eveniment se pot vedea aici

sâmbătă, 8 noiembrie 2014

100 DE ANI DE LA INAUGURAREA PALATULUI FUNDAŢIEI UNIVERSITARE CAROL I


Actualul palat al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, a fost construit Între anii 1911-1914, sub coordonarea arhitectului francez Paul Gottereau, autor al Palatului Casei de Depuneri, Consemnațiuni și Economii și al vechiului Palat Regal, ca sediu al Fundației Universitare Carol I, ce fusese inaugurată la 14 martie 1895.Palatul actual a fost dat în folosință la 9 mai 1914, în prezenta regelui Carol I.
În anul 1948, Bibliotecii Fundației Universitare i se atribuie statutul de Biblioteca Centrală a Universității „C.I. Parhon” din București.
În timpul evenimentelor din decembrie 1989, clădirea a fost incendiată fiind distruse nenumărate manuscrise și cărți de valoare. Peste 500.000 de volume, hărți vechi și aproape 3.700 de manuscrise, aparținând unor personalități marcante ale culturii românești au fost distruse.
Între anii 1990-2001, cu sprijinul UNESCO, a multor organizații și instituții interne și internaționale s-a realizat reconstrucția, modernizarea și refacerea fondului de carte al bibliotecii. În noiembrie 2001 are loc redeschiderea Bibliotecii Centrale Universitare din București, iar în mai 2006 este adoptată denumirea actuală a instituției, respectiv Biblioteca Centrală Universitară Carol I.
Statuia Regelui Carol I, amplasată în fața palatului, operă a artistului Florin Codre  a fost inaugurată la 6 decembrie 2010.
La împlinirea unui secol de la realizarea actualei clădiri care adăpostește fundația, pe data de 07.11.2014, Romfilatelia a lansat emisiunea  filatelică ”100 de ani de la inaugurarea Palatului Fundației Universitare Carol I ”, compusă din timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei ce ilustrează fațada actualei clădiri a Bibliotecii Centrale Universitare Carol I și statuia ecvestră a regelui, și o coliță dantelată al cărei  timbru cu valoarea nominală de 14,50 lei reproduce imaginea de epocă a Palatului Fundației, iar pe manșetă este reprezentată o fotografie de la inaugurarea clădirii extinse, din 9 mai 1914, în Aula Mare, în prezența Majestății Sale Regele Carol I. De asemenea, în colțul stânga sus al manșetei este reprodus un fragment din documentul de înființare al „Fundațiunii Universitare”, semnat de Regele Carol I.(din comunicatul Romfilatelia)

Este de neînțeles de ce această emisiune aniversară apare acum și nu pe 9 mai 2014, când s-au împlinit 100 de ani de la inaugurarea palatului Fundației Universitare Carol I. Doar Romfilatelia știe, dar va păstra ”secretul”, așa cum a făcut și în alte situații asemănătoare.. Este doar un punct de vedere.

Cu mărcile acestei serii și ștampila prima zi a emisiunii, Bucurețti 07.11.2014, am realizat câteva ilustrate maxime.

Cartea poștală ilustrată este realizată de D. Roșu








Alte variante le puteți vedea aici


duminică, 26 octombrie 2014

Istoria regalității –Regele Mihai I al României.

Regele Mihai I al României a împlinit 93 de ani. pe 25 octombrie 2014. Născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia și botezat în rit ortodox după numele voievodului Mihai Viteazul. Este fiul legitim al Regelui Carol al II-lea și al Reginei-mama Elena. Regele Mihai este un simbol al României care a arătat întotdeauna ce reprezintă onoarea, demnitatea şi dragostea de țară.

În onoarea Regelui, au loc mai multe manifestări culturale, printre care și lansarea unei emisiuni filatelice omagiale, compusă dintr-un timbru cu valoarea nominală de 4,70 lei, cu imaginea Majestății Sale Regele Mihai I în anul 2008, la biroul său din Palatul Elisabeta,și o coliță cu timbrul având valoarea nominală de 14,50 lei, ce prezintă pe Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana ai României, în același birou din Palatul Elisabeta, iar fundalul manșetei coliței ilustrează Castelul Peleș, alături de imaginile a trei mărci poștale dedicate Majestății Sale Regele în 1929-1930, 1940-1942 și 1947.Ca forme de machetare   au fost folosite coala de 28 timbre, minicoala de 8 timbre + 1 vinietă, colița dantelată și colița nedantelată.
Blocul de 8+1 vinietă - Stema României.

 Coliță dantelată


Coliță nedantelată.
(Cred că ar fi fost mai interesant dacă imaginea coliței nedantelate era diferită de cea dantelată) 


Cu aceste mărci și cărți poștale ilustrate emise de Allex Collection, aplicând ștampila prima zi a emisiunii, București 25.10.2014, Oficiul Postal 37, am realizat câteva ilustrate maxime,





Alte variante de ilustrate maxime le puteți vedea aici

ÎN ATENȚIE!
Pe 25 octombrie a fiecărui an sărbătorim Ziua Armatei Române, dar anul acesta are o semnificație aparte: se împlinesc 70 de ani de când Armata Română a eliberat de sub ocupația hortystă ultimele teritorii românești – orașele Carei și Satu-Mare. Armata Română ar fi putut să câștige ofensiva de pe frontul Român de Vest cu multe zile mai înainte, dar militarii au dorit să marcheze Ziua Regelui, 25 octombrie din respect și gratitudine fata de Rege, conducătorul de atunci al Armatei Romane.

Nu înțeleg de ce Romfilatelia a tratat cu indiferență un așa eveniment. Din respect pentru armata, putea sa emită măcar un întreg poștal , dacă nu chiar o emisiune de timbre, ba chiar, plecând de la gestul Armatei de e finaliza eliberarea teritoriului românesc chiar de ziua Regelui, putea să facă o legătură între cele două evenimente. Este doar un punct de vedere.

duminică, 21 septembrie 2014

BUCUREȘTI – 555 ani de existență.

Municipiul Bucuresti, Capitala Romaniei, este unul din cele mai importante si mai vechi orase din Europa, un important centru cultural si istoric dar și economic al Europei de Est.
Orasul se afla situat in S-SE Romaniei,in Campia Vlasiei,la 54-90 m alt.,pe raurile Dambovita si Colentina, la 64 km N de fluviul Dunarea,100 Km. S de M-tii Carpati si 250 km V de Marea Neagra. se intinde la ora actuala pe o suprafata de 238km.p, cu o populatie de 1,883,425(20 octombrie 2011) locuitori stabili
Este mentionat in istorie inca din 20 septembrie1459, intr-un document emis de cancelaria domnitorului Vlad Tepes,
Orasul care în anul 1857 era primul din lume unde a fost introdus iluminatul public cu petrol lampant, devine capitala Romaniei în 1862, dezvoltandu-se rapid în toate domeniile.
Bucurestiul a fost numit "Micul Paris" datorita atat arhitecturii sale cat si bogatei vieti culturale, sociale si economice.
Romfilatelia omagiază implinirea a 555 ani de la prima atestare documentară a Bucurestilor prin lansarea unei emisiuni de marci poștale formată din șase timbre și o coliță dtantelată. Cu timbrele acestei serii am facut urmatoarele ilustrate maxime :

Palatul Băncii Naționale a României, cu fațadă spre Lipscani, este o clădire vastă, de plan simetric ți plastică sobra, construita intre anii 1884 ți 1890, după planurile arhitecților francezi Albert Galleron si Cassien Bernard, În stil neoclasic francez, pe fostul han al lui Șerban Vodă. Fațada clădirii este evidențiată de patru coloane corintice, iar pavilioanele de colt sunt ornamentate cu câte patru coloane corintice in stil ionic, care au între ele o nișă în care se află statuile alegorice reprezentând "Agricultura" și "Justiția", executate de către sculptorul Ion Georgescu, precum si "Comerțul" și "Industria" realizate de Ștefan Ionescu-Valbudea. Cartea poștală ilustrată Allex Collection.
Ansamblul format din Catedrala Patriarhală, Reședința 

Patriarhală Și Palatul Patriarhiei, este așezat pe vatra mănăstirii "Sfinții împărați Constantin și Elena", ctitorie și danie domnească făcută Mitropoliei Țării Românești de Constantin Vodă Șerban (1654-1658). Palatul Patriarhiei este construit după planurile arhitectului Dimitrie Maimarolu, între 1906-1908 fiind prima lucrare de beton armat din țară.. Clădirea a fost sediul Camerei Deputaților până în anul 1997, an în care sediul camerei  a fost mutat alături de Senatul României în Palatul Parlamentului. Începând cu anul 1997 palatul se află în administrarea Patriarhiei Române. Cartea poștală ilustrată Allex Collection.Next Systems Com srl


Casa Toma Stelian a fost construită, în anul 1914, după proiectul arhitectului Ion D. Beridney, pentru eruditul profesor Toma Stelian care a donat-o statului român pentru a se face acolo muzeu. In prexent aici funcționează sediul PSD. Cartea poștală ilustrată Allex Collection.
Palatul Crețulescu (sau Kretzulescu) este amplasat lângă Parcul Cișmigiu, în partea dinspre strada Știrbei Vodă. A fost construit la începutul secolului al XX-lea după planurile arhitectului Petre Antonescu, in stil renascentist francez, iar în perioada interbelica aici a funcționat Muzeul de Artă Religioasă. Din 1972, aici este sediul UNESCO-CEPES, Centrului European de Învațământ Superior al UNESCO. Cartea poștală ilustrată Allex Collection.

Palatul Facultății de Medicină este o clădire construită în stil neoclasic francez, , găzduiește Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. Clădirea a fost construită în 1902 după un proiect realizat de arhitectul elvețian Louis Pierre Blanc și a fost dată în folosință universității în 12 octombrie 1903. Cartea poștală ilustrată Allex Collection.


Muzeul Național de Geologie este situat pe Șoseaua Kiseleff, în apropierea Pieței Victoriei și a Parcului Kiseleff. Clădirea a fost construită in anul 1906, după planurile arhitectului Victor G. Stephănescu. Inițial aici funcționa Institutul Geologic al României. Incepând din 1990 aici s-a deschis publicului Muzeul Național de Geologie. Cartea poștală ilustrată Allex Collection.

Fântâna Zodiac. Numele acesteia vine de la cele douăsprezece mozaicuri reprezentând semnele zodicaului.Fântâna a fost realizată după planul arhitectului Octav Doicescu şi inaugurată în anul 1935 de regele Carol al II-lea al României, cu ocazia serbărilor Bucureştiului. Cartea poștală ilustrată Allex Collection

vineri, 12 septembrie 2014

100 de ani de Olimpism în România


Mișcarea olimpică din România sărbătorește in 2014, 100 de ani de la inființarea Comitetului Olimpic Român (COR). Pe 27 martie 1914,  dată la care se consideră că a luat naștere COR,  au fost  desemnați primii delegați ai României la Congresul Internațional CIO din iunie 1914, de la Paris. Cei dintâi membri ai COR au fost George V. Bibescu, dr. Ion Costinescu, Ion N. Camarasescu, prof. G Murgoci, C. Tzigara-Samurcaș, Carol Davila-Pia, Dinu Cesianu, Grigore Caracostea, ing. C. Iliescu – Brânceni, Ion Nicolaescu, George Iconomu si George Plagino.
Într-un secol de olimpism, în care a participat la 19 ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară şi 20 de ediţii de iarnă, România şi-a adjudecat 302 medalii olimpice (88 de aur, 94 de argint şi 120 de bronz). Cea mai bună clasare în ierarhia pe medalii a fost stabilită la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984, atunci când Echipa Olimpică a cucerit 53 de medalii (20 de aur, 16 de argint și 17 de bronz).






Romfilatelia cinsteşte olimpismul românesc prin intermediul introducerii în circulaţie a emisiunii de mărci poştale „100 de ani de olimpism în România”, constând într-un timbru şi o coliţă ce marchează împlinirea unui secol de la alăturarea ţării noastre la mişcarea olimpică internaţională. Timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 1,00 lei ilustrează logoul aniversar al COSR. Timbrul din coliţa emisiunii cu valoarea nominală de14,50 lei înfăţişează simbolic evenimentul, iar fundalul grafic al coliţei reproduce o imagine sugestivă a aprinderii flăcării olimpice la deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice.
Nu m-am lămurit de ce s-a ales luna septembrie, pentru celebrarea acestui eveniment și nu luna martie când s-a înființat COR.









Cu marca poștală în valoare de 1 leu, din seria de timbre emisă astăzi 12 septembrie 2014 și ștampila prima zi a emisiunii, am realizat ilustrata maximă de mai jos: